Diagnoza Artroza in kako sem se spopadla z njo

Zgodilo se je dobesedno čez noč pred dvema letoma. Spat sem odšla zdrava, zbudila pa sem se s hudimi bolečinami v desnem kolenu. Koleno je bilo oteklo, toplo na dotik, boleč je bil vsak korak. Najprej sem pomislila na kakšno športno poškodbo in se odpravila k osebnemu zdravniku. Ob pogledu na moje koleno je rekel: “Nič dobrega ne kaže” in spisal napotnico za ortopeda.

Prvi korak: Izbira specialista

Poklicala sem tega in onega znanca, prijatelja, sorodnika, skratka vse, za katere sem vedela, da so se že srečevali  z ortopedskimi težavami in jih spraševala o izkušnjah s posameznimi doktorji in specialističnimi ordinacijami. Na spletu sem poiskala zdravstvene ustanove, prebrala forume in še bi se kaj našlo. Na koncu sem bila polna dvomov: javno zdravstvo ali zasebniki, ta ali oni specialist. Razumska odločitev ni bila mogoča, preveč je bilo informacij, zato sem odločitev sprejela tudi s pomočjo nekega, notranjega čuta in izbrala Artros, Center za ortopedijo in športne poškodbe v Ljubljani, izbrani specialist: Doc. dr. Hussein Mohasen, dr. med. .

Drugi korak: Prvi obisk specialista in diagnoza

Že ob prvem pregledu sem vedela, da je moja izbira prava. Dr. Hussein me je pregledal ter me napotil na RTG in MR, priporočil pa je tudi revmatske teste in pregled pri revmatologu, saj je, kot mi je pojasnil, želel izločiti možne vzroke za težave. Že ta prvi obisk mi je vlil visoko zaupanje do dr. Husseina. Opravil je temeljit pregled, si vzel čas za pogovor z menoj, ni se odločil za diagnozo ali celo operativni poseg brez, da bi poznal pravi vzrok mojih težav.  Revmatski testi so bili negativni, tudi revmatologinja mi je po pregledu zagotovila, da v 99% ne gre za revmo, me je pa dodatno napotila na teste za prisotnost borelioze, katera pogosto napade kolenske sklepe. Za boreliozo sem zbolela pred desetletji, toda kljub temu, da so mi jo uspešno zdravili, je želela izključiti tudi ta sum. Laboratorijski izvidi so bili negativni. V vmesnem času šestih mesecev, kolikor sem opravljala dodatne preiskave, sem bila pri vadbi zelo omejena, saj me je koleno bolelo. A stisnila sem zobe, trener pa mi je sestavil vadbo za zgornji del telesa, po priporočilu dr. Husseina pa tudi vaje za kvadriceps in kolo. Na začetku leta 2017 sem z izvidi vrnila k dr. Husseinu, ki je podal diagnozo:  Gonarthrosis dex., artroza desnega kolena, oziroma stopnja obrabe 3 od 4 ter me seznanil z možnostmi zdravljenja.

“Obraba kolenskega sklepa? Kaj ni to okvara, ki prizadene ljudi v starosti nad 70.let?” sem pomislila. “Bom pri petdesetih letih dobila umetno koleno? Kako bom živela s temi bolečinami naslednja desetletja in ali bom odvisnik od protibolečinskih tablet? Za katero vrsto zdravljenja naj se odločim?” Takšna in podobna vprašanja so me dobesedno obsedala. Še enkrat moram nazaj k dr. Husseinu, sem se odločila. Le on mi lahko pomaga pri odločitvi. In tako sem se še enkrat vrnila v Artros na posvet. Dr. Hussein si je še enkrat vzel čas zame in mi podrobno razložil možnosti zdravljenja. In tokrat sem odločitev sprejela takoj.

Tretji korak: Poseg in zdravljenje z matičnimi celicami

“Je zdravljenje, ki omogoča regeneracijo in ne le lajša bolečin. Matične celice so neusmerjene celice, ki imajo sposobnost proliferacije (neomejene delitve) in diferenciacije (usmeritve) v različna tkiva: kostne celice, hrustančne celice, mišične celice, itd. Sodelujejo pri celjenju in regeneraciji poškodb. V zadnjih letih so dokazali, da imajo predvsem odrasle mezenhimske matične celice ključno vlogo pri zmanjševanju vnetja, kar omogoča naravno obnavljanje poškodovanih tkiv. Matične celice so učinkovite pri določenih težavah s sklepi, saj

  • odstranjujejo vzroke težav, ne njihove posledice
  • s svojimi signalnimi molekulami spodbujajo druge celice k regeneraciji tkiv
  • spodbujajo ožiljenje in s tem prehranjevanje tkiv
  • zmanjšujejo vnetje
  • so sposobne diferenciacije  v hrustanec, kost ali tkivo. So varne, ker so naravno prisotne v telesu in so vaše lastne (brez stranskih učinkov).” ( Povzeto po Vir: Artros, zgibanka “Zdravljenje sklepov z matičnimi celicami”).

Avgust 2017: poseg

Na poseg pridem v zgodnjih, jutranjih urah. Ekipa Artrosa opravi še zadnje meritve in ves čas me vključujejo v proces. Sestre mi prijazno razlagajo kaj merijo in kaj še sledi, z mano se pogovori tudi zdravnik specialist anesteziologije, pozdravi me tudi dr. Hussein, ki bo opravil poseg. Ves nemir, ki ga čutim zaradi posega, ob tako skrbni ekipi, ki skrbi zame, izgine. Peljejo me v  brezpogojno sterilno in vrhunsko opremljeno operacijsko sobo. Poseg se začne. Dr.Hussein mi odvzame kostni mozeg. Bolečine ne čutim, prisoten je le neprijeten občutek pritiska. Ker se ekipa ves čas pogovarja z menoj, je odvzem hitro končan. Med tem, ko čakam na drugi del posega, ekipa Artrosa moje matične celice pripravi v zmes z rastnimi faktorji. Obdelava kostnega mozga poteka znotraj operacijske dvorane in traja cca 20 minut. Sledi še neboleča vsaditev matičnih celic v moje desno koleno in nogo mi skrbno povijejo. Poseg je končan. Prepeljejo me v bolniško sobo, kjer počivam še kakšne pol ure. Obišče me dr. Hussein. Pove mi, da je poseg dobro potekal, kostnega mozga je bilo več kot dovolj. Oddahnem se. “Hvala dr. Hussein, hvala.” Pred odpustom se z menoj pogovori tudi dr. anesteziologije, ki mi pove, da me po posegu ne bo bolelo in, da ne potrebujem protibolečinskih tablet. Še odpustni list in odidem domov. Po obeh nogah, brez opore. Zdravljenje se je že začelo.

Epilog

Po nekaj dneh se v Artros vrnem na prevezo in po dveh mesecih na kontrolo. “Desno koleno je hladno, prazno, ekstenzija in fleksija popolni, predalčni fenomen, Lachman test, Steinman test in test hondropatije negativni” piše na izvidu dr. Husseina.

Mineva dobro leto od posega. Otekline ni več, tudi bolečine ne. Jaz, navdušenka nad power lifitingom sem spet v polni formi. Izločila sem zgolj dve vaji, ki bi prekomerno obremenili mojo pogačico, pa osebnega rekorda ( dead lift: 102,5 kg ) tudi ne bom izboljšala, ker se ekstremnim težam nad 100 kg, izogibam. A v vadbenem centru sem ponovno 2 – 3 tedensko + 1 -2 tedensko na kolesu, z otroki igram badminton in ni me več strah hoje po stopnicah.

Ne glede na to, da je poseg samoplačniški (žal naša zdravstvena zavarovalnica ne sledi zadnjim dognanjem in raziskavam na področju medicine), pa je bil vsak evro, vsak cent, ne plačilo Centru Artros za poseg ( čeprav si ga več kot zaslužijo, tako s storitvami kot z uvedbo novih medicinskih dognanj v slovenski  prostor), temveč investicija v kakovost mojega življenja.

Hvala dr. Hussein, hvala ekipi Artros za to možnost izbire.

Foto: Doc. dr. Mohsen Hussein, dr. med., spec. ortopedije

doc. dr. Mohsen Hussein, dr. med., spec. ortopedije je specializiran za zdravljenje poškodb in obolenj kolenskega sklepa. Najsodobnejša znanja s tega področja je pridobil na Kliniki za športne poškodbe v Kopenhagnu ter pri prof. Fu-ju, na Centru za športno medicino in Ortopedskem oddelku Univerze v Pittsburghu, ZDA. Pri slednjem se je seznanil tudi z najsodobnejšo dvosnopno (double-bundle) tehniko rekonstrukcije poškodovane sprednje križne vezi kolena, ki jo je leta 2005 uspešno prvi uvedel v Sloveniji. Od aprila 2012 je asistent na Katedri za kirurgijo Medicinske fakultete v Mariboru, kjer je konec leta 2012 tudi doktoriral.

Redno se udeležuje strokovnih srečanj v Sloveniji in v tujini ter aktivno sodeluje na evropskih in ameriških kongresih za ortopedijo in športno medicino. Je aktiven član ESSKA (European Society of knee surgery and sports injury) in član odbora za artroskopijo (Arthroscopy committee). Prav tako je član ISAKOS (International society of arthroscopy, knee surgery and orthopaedic sports medicine), kjer je od aprila 2009 tudi član odbora za edukacijo ter regionalni koordinator. Je recenzor štirih vodilnih revij v ortopediji: Arthroscopy, AJSM, KSSTA in JBJS. Na temo različnih tehnik rekonstrukcije sprednjih križnih vezi je objavil vrsto člankov, dva v American Journal of Sports Medicine. Leta 2013 je prejel prestižno Hughstonevo nagrado za najboljši objavljen članek v reviji AJSM v letu 2012. Soavtor je dveh knjig o rekonstrukciji sprednje križne vezi, ki jih je izdala ESSKA.

Več o: Artros, Center za ortopedijo in športne poškodbe, Tehnološki park 21, Ljubljana na

https://artros.si/

 

 

 

 

 

 

2019-01-03T20:22:44+00:00

Leave A Comment