Kako na prvi dan novega leta osvežiti telo in duha

Jutrišnji večer in noč, ki mu sledi, sta vsako leto nekaj posebnega, a nemalokrat nas zapeljeta v skušnjave, katerih posledice čutimo naslednji dan. Ne glede na to kje in kako boste preživele Silvestrovo, je tu nekaj nasvetov, ki vas bodo 1.januarja ponovno spravili v formo.

Hrana in pijača na Silvestrovo: izogibajte se mastni, težki in sladki hrani, ki je polna ogljikovih hidratov. Ves večer boste imeli v želodcu občutek tesnosti. Tovrstna hrana je težka za prebavo in njihova presnova pogosto traja več ur ali celo dni.  Raje posegajte po lahkem mesu kot so ribe ali perutnina ter zelenjavi, ki pospešuje prebavo. Četudi se je težko upreti raznovrstnim, vabljivim jedem, naj bodo količine zmerne. Tudi penine so pogosto vir težav, saj lahko ustvarijo neprijeten občutek napihnjenosti. Če se boste odločile za kozarec vina, pa naj požirku vina vedno sledi tudi požirek navadne vode. S tem boste zmanjšale moč alkohola, pa tudi dehidracije.

Vir: Pinterest

Dovolj spanja: telo potrebuje dovolj spanja, če želimo biti sveže na prvi dan novega leta. Zase vem, da potrebujem 7 ali 8 ur kakovostnega spanca, zato se ne glede na dogodek, spat odpravim najkasneje uro po polnoči in tistih nekaj ur primanjkljaja nadoknadim do devete ure zjutraj. Tako namenim telesu in umu čas, da ponovno vzpostavita ravnovesje.

Vitamini in minerali: naporen večer izčrpa naš organizem, zato “jutro po tem” na tešče spijem kozarec vode v katerem sem raztopila šumečo tableto magnezija in C vitamina. Namesto zajtrka, pa vam bo telo hvaležno za svež, sadni ali zelenjavni smoothie. Spodbudile boste prebavo in čiščenje telesa, ne, da bi ga dodatno obremenile.

Vir: Pinterest

Svež zrak in telovadba: nič ni bolj osvežilnega, kot sprehod v naravi ali, če ste pri močeh, obisk telovadnice. Ne le, da se boste popolnoma osvežile in napolnile z energijo, pomagata tudi pri slabi vesti, če ste se prejšnji večer pregrešile bolj, kot ste načrtovale.

Vir: osebni arhiv

SPA kopel: ki smo ji dodale eterična olja. Za sprostitev ali energijo. Ali oboje hkrati. Ne bo nam hvaležno zgolj naše telo, temveč tudi um, ko se bomo v tišini odpočile od vsega hrupa noči.

Vir: osebni arhiv

Hrana “dan po tem”: izberite hrano, ki vam bo povrnila moči, a ne bo pretežka. Sama za ta dan pogosto pripravim sarmice. Kislo zelje je izjemno bogato z vitaminom C in vitaminom K, mlečnimi kislinami in minerali, zato preprečuje vrenje v želodcu, razstruplja, čisti prebavne poti, razbremenjuje slinavko in jetra. Goveje meso je vir mineralnih snovi in bogat vir kakovostnih beljakovin. Namesto riža, pa se poslužujem kvinoje, ki je lahko prebavljiva.

Srčne želje, poljubi, objemi: nič nas ne more tako navdati z energijo, srečo, veseljem… kot dobre želje, iskreni objemi, srčni poljubi.

Zato Vam želim, naj se vam v novem letu uresničijo vse, prav vse skrite želje, ki jih nosite v sebi. Ve, že veste…

Naslovna fotografija: Vir: osebni arhiv

2019-01-03T20:18:15+00:00

Leave A Comment