“Jej kot superčlovek ” je knjiga, ki jo je Slovenija težko čakala

Še posebno med nami, ki se že leta aktivno ukvarjamo s športom in iščemo nove ideje za zdrave jedilnike, je kar završalo. A potem smo naleteli na presenečenje, tudi naši prijatelji, znanci, sodelavci, celo babice, vsi so jo želeli imeti. Prva izdaja je bila razprodana, sedaj je tu druga, posodobljena izdaja. Zato Vam jo moram predstaviti.

“Knjiga nas spodbuja, da naredimo korak k bolj zdravemu življenjskemu slogu s tem, da zamenjamo običajne nezdrave jedi z zdravimi različicami. In to brez občutka, da se sploh čemur koli odrekamo! Vse jedi v knjigi so namreč zelo okusne in podobne običajni različici, tako da niti ne opazite, da gre za »drugačno« jed. Zajetih pa je večina najpopularnejših slastnih nezdravih jedi: pizza, hamburger, lazanja, palačinke in drugo. »Vse to bom lahko jedel in še vedno ohranjal zdrav življenjski slog?« S takimi recepti postane živeti zdrav življenjski slog prav zabavno in enostavno.” Vir: U. Gorše Jej kot superčlovek.

Avtorica Urša Gorše že v uvodu jedrnato razloži prednosti oz. pridobitve nizkohidratnega načina življenjskega sloga, ki ga povzema po J. Bowdenu (Living Low Carb):

  • ohranja nizko raven inzulina
  • ne zvišuje krvnega sladkorja
  • zniža povišan krvni pritisk
  • zmanjša tveganje za srčno žilne bolezni
  • popravijo razmerje med škodljivimi in koristnimi beljakovinami, ki prenašajo holesterol po krvi
  • popravi odpornost na inzulin in lajša ali celo ozdravi sladkorno bolezen tipa 2
  • omogoča hitrejše in učinkovitejše izgubljanje odvečne telesne maščobe
  • omogoča večji občutek sitosti
  • omogoča telesu preiti v stanje, kjer porablja maščobe za gorivo

V knjigi je predstavljenih kar 99 nizkohidratnih preobrazb klasičnih jedi. Jedi ne vsebujejo glutena in žitaric, so brez dodanega sladkorja, z višjim deležem beljakovin. Izračunane so tudi hranilne vrednosti. Večina jedi je brezmesnih, zato je kar 80 od 99 receptov Vegi.

Sama sem veliko število receptov že preizkusila in jih brez odlašanja uvrstila v mojo kuhinjo. Tako sedaj ne pripravljam več klasičnih njokov iz moke in krompirja, temveč so to mozarelini njoki, ki so še veliko bolj slastni. Odlični so tudi Gurmanski rezanci, Vilinski kruh in Špinačna lazanja. Za decembrske praznike ni manjkalo nizkohidratnih piškotov in potice, ki jo bom ponovno pekla za velikonočne praznike. Nekateri izzivi me pa seveda še čakajo. Danes Vam za pokušnjo, z dovoljenjem avtorice, predstavljam recept za Evin ( jabolčni ) zavitek:

Evin zavitek

ČAS: priprava – 55 min, pečenje – 45 min

ZAHTEVNOST: zahtevnejša

SKUPAJ: 8 kosov

PORCIJA: 1 kos

 

SESTAVINE

250g puste skute

2 jajci (velikosti M)

35g kokosove moke (razmaščene)

10g luščin indijskega trpotca

25g eritritola oz. po okusu

 

NADEV

600g jabolk

30g masla

40g eritritola oz. po okusu

mleti cimet

 

POSTOPEK

  1. V skledo stresemo skuto in jo z vilico pretlačimo. Dodamo stepeno jajce in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes.
  2. Dodamo kokosovo moko, indijski trpotec in eritritol.
  3. Postavimo v hladilnik za vsaj 10 minut, nato razdelimo v dve enako veliki kepi.
  4. Pečico prižgemo na 180°C.
  5. Vsako kepo posebej razvaljamo med dvema listoma peki papirja toliko, da je ob robu peki papirja 5 cm prostora na vsaki strani. Previdno odstranimo zgornji peki papir.
  6. Jabolka olupimo, jih naribamo na rezine in položimo na testo čim bolj enakomerno. Potresemo z eritritolom in cimetom.
  7. V kozici stopimo maslo in z njim prelijemo jabolka.
  8. S pomočjo spodnjega peki papirja testo tesno zvijemo in prestavimo na pekač skupaj s peki papirjem. Testo se hitro pretrga, zato zvijamo počasi in previdno. Če se testo noče lepo odlepiti od peki papirja, ga med zvijanjem sproti odlepimo s pomočjo jedilnega noža.
  9. Pečemo približno 45 minut oziroma do zlatorjave barve.
  10. Pustimo, da se ohladi, po želji potresemo z mletim eritritolom in razrežemo na 8 kosov.

HRANILNE VREDNOSTI (za 1 kos):

Kcal OH [g] Sladkorji [g] Vlaknine [g] Beljakovine [g] Maščobe [g]
120.8 7.6 6.8 4.3 8.1 5.3

 

Knjiga Jej kot superčlovek je vezana v trde platnice in obsega kar 244 strani. Poleg jasnih, natančnih in preverjenih “podpornih” informacij in 99 gurmanskih receptov, pa jo prav za vsako jed bogati tudi 99 izjemnih fotografij.

Knjigo lahko naročite na: http://www.potentia.si/knjiga-jej-kot-superclovek-je-ponovno-tukaj-tokrat-s-podvojeno-vsebino/

Foto: Luka Gorše

Urša Gorše je diplomirala iz matematike in opravlja delo JAVA QA inženirke, v prostem času pa goji strast do kuhanja in z užitkom preizkuša nove nizkohidratne jedi. Njena posebnost so preobrazbe znanih nezdravih jedi. Je avtorica knjige Jej kot superčlovek: s slastnimi zdravimi preobrazbami mamljivih nezdravih jedi. V Društvu Potentia pomaga pri pripravi jedilnikov za člane in svetuje podjetjem pri sestavljanju nizkohidratnih menijev. Je tudi mati dveh otrok, zato še posebno skrbi, da se na domači mizi znajdejo le jedi za superljudi.” Več o Urši Gorše na http://ursagorse.com/

2019-01-11T13:46:55+00:00

Leave A Comment