Ne maram se fotografirati. A obstaja fotografinja, ki se ji upam nastaviti pred objektiv

Spoznali sva se pred leti in takoj sem začutila, da je naju druži mnogo več kot zgolj profesionalen odnos. Zato Mimi ne cenim le kot vrhunsko, slovensko fotografinjo, temveč predvsem kot človeka z dušo, čustvi… Pa saj drugače sploh ne more biti. Ko gledam njene fotografije, v njih berem zgodbe. In teh ne more pripovedovati nekdo, ki ni tudi sam zelo čuteče bitje. In takšni ljudje ne želijo biti v ospredju in ne želijo govoriti o sebi, zato sem nadvse vesela, da mi je dopustila, da objavim tale intervju.

Mimi, od kje ljubezen do fotografiranja?

“Verjetno sem se prisotnosti fotoaparata navadila že od očeta. Vedno je “škljocal” naše družinske izlete, srečanja, dopuste na morju… A prava ljubezen se je zgodila v času osnovne šole, v temnici. Ko sem zagledala kako fotografija nastaja, čista čarovnija.”

Kaj je bila tista prelomnica v tvojem življenju, ko si spoznala, da ti je fotografiranje namenjeno?

“Kaj pa vem, a mi je?” se zasmeje. “Mislim, da se s fotografijo in s svojim razvojem kot fotografinja, še vedno lovim, učim. Ko bom rekla, da je to to, bom verjetno “prepametna” in se bom ustavila.”

 

Vir: Foto Mimi Antolović

Kaj ti pomeni fotografiranje?

“Veliko. Je sprostitev in stres hkrati. Je filter za čiščenje glave. Je moja varnost. Brez fotografije bi zblaznela, ” mi reče in se zasmeje.

Koga najraje fotografiraš in zakaj?

“Rada delam vse lepo. Poiščem najboljše kote obraza, jih osvetlim z lepo svetlobo. Rada imam tudi izzive, kompleksne projekte. Rada preizkušam nasprotja: lepo je grdo in grdo je lepo. Uf, tu bi še lahko govorila in govorila. Rada fotografiram cvetje, ljudi, detajle…samo, da je dobra zgodba v ozadju.”

 

Vir: Foto Mimi Antolović

Se na portretno fotografiranje pripraviš? Predhodno spoznaš osebo? A.Watson, eden izmed naj vplivnejših fotografov, je v nekem intervjuju rekel, da vzame, kar mu ta oseba ponudi. Kako ti gledaš na to ?

“Včasih se pripravim, a večinoma ne. Lahko bi rekla tako kot A.Watson, a z dodatkom, da skušam dodati malo svojim začimb.”

Tvoji kriteriji dobre fotografije? Kdo je dober fotograf? Imaš vzornika?

“Menim, da mora fotografija pritegniti, sporočati, nekaj mora dati, da se ti pogled ustavi. Tisti, ki naredi takšno fotografijo, je dober fotograf. Hm, vzorniki? So fotografije, ki jih rada vidim, nimam pa osebe, ki bi mi bila vzor. V svoji fotografiji izhajam iz dogodkov iz svojega življenja, občutja.”

Zelo veliko si prisotna na modni sceni. Tvoj pogled na modo?

” Se mi zdi, da niti ne več toliko kot včasih. Moj pogled na katero modo? Slovensko, svetovno? Prihod “sustainable” blagovnih znamk? Kot dizajn? Moda kot visoka moda ali ekološka bomba zaradi poceni blagovnih znamk? Tega je toliko, da niti ne znam strniti v eno misel. Bi pa poudarila tole: vseskozi poslušam, da v Sloveniji ni mode, da ni modne scene. Ooo, ja. Seveda je. Ampak je butična. Premoremo zelo veliko dobrih dizajnerjev, ki si zaslužijo, da se jih vidi in da se kupijo njihova oblačila. Za vsakega se najde kak kos. Zadnjih 10 let sem v organizaciji Ljubljanskega tedna mode, ker verjamem, da je to nekaj, kar bi morali v Sloveniji razvijati.”

 

Vir: Foto Mimi Antolović

Za katere stvari v tvojem poslu meniš, da so sporne, neetične?

“Se ne ukvarjam s tem. Ukvarjam se s stvarmi, ki jih lahko spremenim.”

Kaj bi še rada raziskovala v prihodnje, katera smer te privlači?

“Režija. In to vedno bolj.”

Za bralke naše spletne strani Musa Divina, bi te prosila za nekaj nasvetov. Tista najbolj pogosta in najbolj neprijetna fotografija je tista za osebne dokumente. Kako naj se na to fotografiranje pripravimo doma? Kakšno ličenje, “styling” ima objektiv rad?

“Naredite kot jaz. Greš vsaj k trem fotografom in potem jokaš nad rezultati, ” se zasmeje in doda: “No jaz jokam tudi nad fotografom, ki to ni. Zoprna reč. Mislim, da je najbolje, če si nadeneš ” ne sekiram se” make up in si rečeš: to moram narediti. In potem bo vse ok. Marsikaj reši pozitiven odnos.”

Kakšno pozo naj zavzamemo pred fotografom, da bo naš izgled videti mlajši, vitkejši?

“Pozitivno in sproščeno. Modelom večkrat rečem, da bolj kot jim bo vseeno, kako zgledajo na fotografiji, boljše bo cela stvar zgledala. Bolj kot se predaš, več dobiš.”

Na kaj moramo paziti, kakšna drobna skrivnost za nas laike?

“Da ne skrivamo svojih “slabih” strani. Fotograf nas vidi drugače, kot se sami vidimo v ogledalu. Resno mislim, da sproščenost naredi največ.”

Mimi Hvala ti za te iskrene besede.

Mimi Antolović, foto        David Lotrič

Mimi Antolović je modna in lepotna fotografinja, a fotografske izzive najde pravzaprav v vseh žanrih fotografiranja. Njen podpis boste našli pod fotografijami objavljenimi na naslovnicah ali v editorialu v revijah Elle, Vogue, Jute, itd. ter številnih, vizualno nepozabnih oglaševalskih kampanijah za Sportino group, Gorenje, Kozmetiko Afrodita, Ljubljana Fashion Week, Zelene doline in še bi lahko naštevali. Je dobitnica prestižne nagrade za najboljšo modno fotografinjo Elle Style Awards 2013. Izjemne so njene “StillLife” fotografije in fotografije gibanja, ujetega v trenutek. Tisti, ki so ji dovolili vstopiti v svoj intimni svet, pa so bili nagrajeni z edinstvenimi portretnimi fotografijami, katerih največja vrednost je izžarevanje osebnosti: Barbara Hieng Samobor, Jerca Mrzel, Lara Baruca, Jette Ostan Vejrup, Jana Zupančič, Jožef Ropoša, Gregor Čušin, Sebastian Cavazza, Aljoša Bagola in številni drugi. Mimi je tudi avtorica mojega portreta, ki ga imam na FB profilu. Več o njenem delu na: https://www.instagram.com/mimiantolovic/

2019-02-20T05:55:51+00:00

Leave A Comment