Gregorjevo, praznik sonca in pomladi

Gregorjevo se je nekoč praznovalo na prvi spomladanski dan, ime pa je dobilo po svetniku Gregorju. V 16. stoletju je papež, tudi z imenom Gregor, spremenil dotedanji julijanski koledar in Gregorjevo se je premaknilo na 12. marec.  A najlepše stvari povezane s tem praznovanjem, izvirajo iz ljudskih verovanj, šeg in navad.

“Ko se ptički ženijo” je eno tistih lepih rekel, ki naznanja pomlad, ljubezen. Ko, še posebno ob lepih, toplih sončnih dneh, že slišimo tisto prisrčno ščebetanje, žvrgolenje ptičkov, za katero smo bili prikrajšani tekom dolge, mrzle zime.

 

Vir: Pinterest

 

“Spuščanje Gregorčkov” ali majhnih, doma narejenih ladjic, v katerih brlijo male svečice, izvira iz ljudskega izročila, ki pravi, da na ta dan Gregor, ki sicer prinaša luč, le-to vrže v vodo. Do tega dne, se dan že toliko podaljša, da so obrtniki, ki so prek zime morali delati ob petrolejkah in svečah, že lahko “luč vrgli v vodo”, torej je niso več potrebovali. Zato so po potokih in rekah spuščali peharje, v katerih so zažgali oblance. Ta tradicija se je ohranila vse do danes, še posebno na Gorenjskem, v mestih, kjer je bilo veliko obrtnikov kot so: Tržič, Železniki in Žiri, le da danes otroci po vodi spuščajo male ladjice ali hiške, ki jih sami naredijo doma. Tudi pri nas v Tacnu je ta lepa navada, predvsem veselje za otroke, že nekaj let obujena. Vsako leto otroci že tedne prej doma ali na delavnicah izdelujejo male gregorčke in jih na predvečer Gregorjevega spuščajo po Savi. Počasi se ta običaj obuja tudi v drugih slovenskih krajih: Ljubljani, Domžalah, Mengšu,..

 

Vir: 24ur.com

 

Tudi sama se veselim pomladi, zato v dom vnesem pomladno motiviko. Sedaj že nekaj let pripravimo pomladno drevesce, ki ga imam do velikonočnih praznikov. V gozdu naberem brezovo vejo, ki jo postavim v stojalo kot drevo. Z otroki ga okrasimo s pisanimi metulji iz blaga, ptički iz pravega perja in keramičnim cvetjem. Pred velikonočnimi prazniki pa dodamo še zajčke in pirhe.

 

Vir: Pinterest

 

Pod strop obesimo ljubke rožne vile in čebelice iz keramike. Na okenske police postavimo pomladne lončnice, v katerih so posajene čebulnice kot so hijacinte in narcise. Na mizi pa svež šopek narcis, magnolij ali forzicije.

 

 

2019-03-11T06:17:17+00:00

Leave A Comment