The king is dead long live the king! Moj poklon Karlu Lagerfeldu

Ampak kaj se zgodi, če kralj nima ustreznega naslednika? Bil je kontroverzna osebnost. Ljubljen in osovražen. Ljubljen zaradi svojega dela in osovražen zaradi izjav, ki so bile pogosto na meji dobrega okusa, a je potrebno občudovati njegovo iskrenost, še posebej, ker je bil slavna osebnost. O pevki Adele je rekel, da je “nekoliko je predebela, a ima božanski glas”, za Pippo Middleton, sestro angleške princese Kate pa: “ni mi všeč njen obraz, kaže naj se zgolj od zadaj”. Šokiral je tudi z izjavo: “Če bi bil Rusinja, bi bil zagotovo lezbijka, ruski moški so grdi.”  Bil je egocentrik. Ni se maral fotografirati, sovražil je selfije, izogibal se je prireditvam. Težil je k popolnosti in se zato skoraj izstradal do onemoglosti. A takšna so pač merila velikih umetnikov.

 

Vir: vogue.co.uk

 

Ne, Karel Lagerfeld ni bil zgolj umetnik. Kot je bila nekoč kraljica vseh modnih kraljic Coco, je bil tudi Karel kralj vseh modnih kraljev. Uspelo mu je praktično nemogoče: potapljajočo se modno hišo Chanel je dvignil v nedosegljive višave. Ohranil je vizijo in duha Coco Chanel, a je to znal oplemenititi na sodoben način. Njegove kreacije nikoli niso bila oblačila za eno sezono, njegove kreacije nosijo pečat večnosti. Interpretirane na tisoč in en način ter v navdih ostalim, velikim, modnim imenom.

 

Chanel Vir: independent.co.uk

 

Kako izvirna je bila njegova domišljija pa je vsakič znova presenetil tudi z izbiro scenografije za modne revije Chanel. Leta 2008 je bila njegova modna pista kar hangar letališča v Santa Monici, show pa je odprl s svojim prihodom iz zasebnega letala. Leta 2017 je v Grand Palais postavil v središče raketo, ki se je zdela kot, da poleta v vesolje, oktobra 2018  pa je Grand Palais spremenil v obalo s pravimi morskimi valovi, mivko in mostički, za letošnji modni show se je palača morala spremeniti v zasebni vrt prestižne vile, sredi katerega je kraljeval pravi bazen. Karel Lagerfeld je iz modnih revij, namenjenih zgolj peščici povabljenih, naredil spektakle brez primere, ki so jih oboževali številni Chanelovi in Lagerfeldovi oboževalci po vsem svetu.

 

Chanel Vir: gettyimages.com

 

Četudi ime Karel Lagerfeld povezujemo predvsem z njegovo 30 letno kariero pri Chanelu, pa je bil tudi več kot 50 let vdan kreiranju za modno hišo Fendi, v zadnjih letih pa je k tem dvema dodal še svojo blagovno znamko Karel Lagerfeld.

 

Fendi Vir: Pinterest

 

Kot vsi veliki umetniki, je tudi Lagerfeld potreboval mecena za uresničenje svojih idej. Našel ga je vodstvu modne hiše Chanel, ki je velikodušno, predvsem finančno, sledilo njegovi viziji in skupaj z njim ustvarilo modni imperij, kot ga še ni bilo.

 

Chanel Vir: Pinterest

 

Karel Lagerfeld je celo življenje težil k popolnosti. Bil je perfekcionist brez primere. Da, tudi s svojimi deli nikoli ni bil povsem zadovoljen. Leta 1984 so ga novinarji vprašali kakšni so občutki po uspešni modni reviji? Odgovoril je: ” Sem neke vrste modni nimfoman, ki nikoli ne doživi orgazma.”

 

Chanel Vir: Pinterest

 

Tudi zaradi takšnega razmišljanja, ki ga je nenehno gnalo k izboljšavam, k še večji ustvarjalnosti, Karel Lagerfeld ne bo nikoli pozabljen. Vprašanje, ki si ga zastavljam sedaj je: Kdo si bo upal stopiti v njegove čevlje? Veliki so, nedosegljivi…

 

Chanel Vir: Pinterest

Meni ostaja v spominu kot velik umetnik in velikokrat se spomnim njegovih besed, ki jih je izrekel v nekem intervjuju: “Dont’t dress to kill, dress to survive”!

 

 

2019-03-13T06:21:41+00:00

One Comment

  1. Breda March 13, 2019 at 8:42 am - Reply

    Krasen zapis velikem umetniku modnih pist…

Leave A Comment