Priprava zimskih oblačil za shranjevanje prek poletja

Počasi se poslavljamo od zimskih oblačil. Ker bodo kar nekaj mesecev samevala v garderobni omari, je dobro, če jim posvetimo nekaj več časa kot sicer, da nas bodo v jeseni spet pričakala sveža in negovana, ter jih bomo z veseljem spet oblekle.

Skrbno pregledamo vsa oblačila. Če jih potrebno zašiti, prišiti gumbe, zamenjati zadrge itd. Ločimo oblačila, ki jih lahko vzdržujemo doma in tiste, ki morajo na kemično čiščenje.

 

Vir: Pinterest

 

Čistilnica: tista oblačila, ki jih ne moremo vzdrževati sami doma, odnesemo v čistilnico. Sem sodijo predvsem zimski plašči, bunde iz puha, ki jih same težko lepo posušimo doma, klobuki, usnjena oblačila, hlače in krila, itd.. Večina čistilnic ponuja tudi manjša šiviljska popravila, tako, da boste lahko za oblačila poskrbele na enem mestu.

 

Vir: Pinterest

 

Pletenine iz angore, volne, kašmirja, alpake: puloverji, jopice, šali, obleke, kape, rokavice in drugi kosi oblačil iz teh naravnih materialov so ponavadi višjega cenovnega razreda, a tudi zelo občutljivi. Jaz večino kosov vzdržujem sama doma. V mlačno vodo dodam otroški šampon in oblačilo potopim v vodo. V vodi ga zgolj stiskam, ne drgnem ali ožemam. Pomembno je, da oblačilo res dobro izplaknemo. Voda mora biti na koncu povsem čista. Pulover nato najprej položim med dve brisači, da vpijeta odvečno tekočino, nato pa ga sušim na stojalu za perilo tako, da leži ravno na zgornji strani. Nikakor ga ne obešam. Ko je pulover suh, ga tudi nežno skrtačim – razčesem z mehko krtačo. Najprej v smeri vlaken, nato še v nasprotno smer. Puloverček ali oblačilo le še stresem zunaj na prostem, da se odstranijo vse odvečne dlačice, nato pa ga zložim in položim na polico. Pletenin nikoli ne obešamo na obešalnik. Na isti način operem in posušim tudi ostale pletenine, če je seveda dovoljeno ročno pranje.

 

Vir: Pinterest

 

Žamet: oblačila iz žameta operemo na najnižji temperaturi v stroju na programu za občutljivo perilo. uporabimo tekoče sredstvo za pranje, namenjeno pranju občutljivih tkanin. Hlače pred pranjem obrnemo – da je na zunanji strani, notranja stran. Obesimo tako, da se voda lahko odteče. Žameta ne likamo, ker ga že najmanjša temperatura lahko poškoduje.

 

Vir: osebni arhiv

 

Zmuckana” oblačila: velja za tako za pletenine kot tudi za oblačila katerim so dodana umetna vlakna. V trgovinah ali na spletu boste našle majhne, priročne strojčke – odstranjevalce muck, ki odlično odstranijo vse mucke na oblačilih. Z njimi je potrebno ravnati previdno – ne preveč pritiskati, saj lahko ob tem poškodujemo zaščitno plast in ob tem nehote raztrgamo oblačilo.

 

Vir: osebni arhiv

 

Odstranjevanje svetlih vlaken iz temnih oblačil: na nekatere tkanine se zelo rade primejo dlačice drugih oblačil. Če imate črne hlače, zgoraj pa svetel angora pulover, bodo na hlače kaj rade zašle svetle dlačice puloverja. Jaz jih najučinkoviteje odstranim kar s širokim lepilnim trakom – takšnim za pečatenje kartonskih škatel.

 

Vir: Pinterest

 

Čiščenje omar: omare in predale kamor bomo shranili zimska oblačila, skrbno pobrišemo z vlažno krpo, ki smo jo dodali nekaj milnice. Počakamo, da se osuši in nato zložimo ali obesimo očiščena oblačila. Za piko na i, pa dodamo še dišavne vrečice, ki bodo prek poletja odganjale neželene škodljivce in prijetno odišavile perilo.

 

 

 

2019-03-18T06:35:49+00:00

Leave A Comment