House of Fabergé, mojstrovine oblikovanja jajc, ki nosijo pečat večnosti

Vse se je začelo davnega leta 1885, ko je ruski car pri draguljarju Fabergeju naročil prvo velikonočno jajce, kot darilo za cesarico. Že v naslednjih letih so Fabergejeva umetniška jajca postala obvezni del velikonočnega obdarovanja med člani cesarske družine. Kako veliko zaupanje so imeli v mojstra Petra Carla Fabergeja priča tudi dejstvo, da nihče, niti cesar, ni vedel kakšno bo jajce, ko bo izdelano, zato so bili končni izdelki res popolna, dragocena presenečenja. Prihajajoča desetletja so ime mojstra Fabergeja ponesla v nebo in navada obdarovanja z njegovimi velikonočnimi jajčki se je razširila tudi na druge, evropske kraljeve dvore. Znamenito Fabergejevo jajce je bilo rojeno.

 

Vir: faberge.com

Coronation egg: Leta 1897 je jajce ruski car Nikolaj II podaril svoji ženi Aleksandri kot spomin na njuno kronanje. Zunanje ogrodje je iz čistega zlata in rumenega lesketajočega guilloché emajla, z diamantnimi grbi dvoglavih orlov. Jajce ima v notranjosti zlato kočijo, ki je replika kočije iz 18.stoletja.

 

Vir: faberge.com

Bay-tree egg: jajce, ki predstavlja lovorjevo drevo je ruski car Nikolaj II podaril svoji materi carici Mariji leta 1911. Mojster Faberge je v dokumentaciji zapisal, da je drevo narejeno iz 325 listov iz žada, 110 cvetov iz emajla, 25 diamantov, 20 rubinov, 53 biserov, 219 diamantov rožnatega brusa in enega velikega diamanta. Ko se avtomatizacija urnega mehanizma navije in se premika, se na vrhu pojavi pernata ptica, ki priviha krila, obrne glavo, odpre kljun in poje.

 

Vir: faberge.com

Lilies of the Valley egg: cesar Nikolaj II je jajce podaril svoji ženi Aleksandri leta 1898. Jajce je narejeno v stilu Art Nouveau iz rožnatega emajla, ki ga krasijo cvetovi šmarnic iz diamantov in biserov. Šmarnice so bile najljubše cvetje cesarice Aleksandre Feodorovne. Ko se zavrti eden od biserov, se iz cesarske krone na vrhu jajca pojavijo tri fotografije na kateri so cesar Nikolaj in najstarejši hčeri Olga in Tatjana.

 

Draguljar, mojster Peter Carl Faberge, Vir: wikipedia.com

Burni časi prve svetovne vojne in padec družine Romanov, so družino Faberge prisilili v beg pred revolucionarji. Oče, Peter Carl je leta 1920 umrl v Švici. Sinova Eugène in Alexander sta našla zatočišče v Franciji, kjer sta odprla podjetje za restavratorstvo Fabergejevih umetnin in so nosila oznako Faberge Paris, da bi se ločila od podržavljenega podjetja v Moskvi, ki ni bilo več niti senca nekdanje draguljarske hiše. Po drugi svetovni vojni, se je ime Faberge popolnoma izgubilo s krajo njihovega imena, ki ga je Sam Rubin zlorabil za izdelovanje parfumov. Leta 1951 se je z družino Faberge izvensodno pogodil za simbolično odškodnino in uporabo njihovega imena za parfume. Med leti 1964 in 1989 je slavno ime še nekajkrat zamenjalo lastnika, a ni imelo ničesar več skupnega z izdelavo mojstrovin očeta Petra Carla. Šele leta 2007 se vse pravice do uporabe imena vrnejo družini Faberge, ki ustanovi Svet za originalno Faberge dediščino, ki jo odlikuje odličnost v ustvarjalnosti, oblikovanju in izdelavi.

 

Vir: faberge.com

9.9.2009 družina Fabrge na trgu predstavi svojo prvo, sodobno kolekcijo prestižnega nakita: Les Fabuleuses. Danes je hiša Faberge ( House of Faberge) ponovno sinonim tistega, kar ji je davnega leta 1885 vdihnil oče Peter Carl: prestižen nakit in izdelki, ki so mojstrsko izdelani, večni.

 

Ogrlica iz kolekcije Secret garden Vir: faberge.com

Naslovna fotografija Vir: faberge.com

2019-04-18T06:05:38+00:00

Leave A Comment