Starodavni rituali, ki so nepogrešljivi tudi danes

Skozi tisočletja so se razvili čudoviti lepotni rituali za dobro počutje. Prav vsak izmed njih je v uporabi še danes in še vedno nam pomagajo pri sprostitvi, obnovi in negi telesa.

Kopeli

Po navedbah rimskega zgodovinarja Cassius Dia je bila Kleopatra “ženska, ki je presegala lepoto”. Njeni najznamenitejši lepotni obredi so vključevali tudi kopeli. Hippocrates je zapisal, da je za kopel uporabila mleko 700 oslic, ve pa ga lahko nadomestite s kozjim mlekom, ki prav tako deluje blagodejno. Mleko vsebuje mlečno kislino, ki deluje kot rahel piling. Za kopel lahko namesto mleka uporabite tudi cvetne liste vrtnic, ki vsebujejo vitamine, minerale in antioksidante, ki bodo navlažili kožo, delujejo pa tudi antiseptično. Vrtnice prav sedaj cvetijo najbolj razkošno.

Vir: Pinterest

 

Finska savna

Prvi zapisi datirajo v leto 1112 na Finskem. Preteklo leto je moderna študija ponovno potrdila številne zdravilne učinke rednega “savnanja”: stabilizacijo živčnega sistema, izboljšanje zdravja srca, zmanjšanje vnetij, znižanje krvnega tlaka itd. Zadnji razvoj savne je infrardeča savna, ki z osredotočenim ciljanjem toplote na določene predele kože in mišic, le-te osvobodi napetosti.

Vir: Pinterest

 

Piling

Odlično sredstvo za piling kože je naravna, fino mleta morska sol, ki ji dodate nekaj kapljic vašega najljubšega eteričnega olja. Kožo izdatno navlažite z vodo in s pripravkom soli in olja nežno podrgnite po njej. Pospešile boste mikro cirkulacijo, odstranile odmrle celice in koža bo ponovno zadihala. Spremenil pa se bo tudi tonus.

Vir: Pinterest

 

Masaže

Najzgodnejši zapisi o terapevtskih učinkih masaže segajo več kot 2700 pr.n.št. v daljni Egipt, kjer je masaža prikazana na stenskih poslikavah piramid in na Kitajsko, kjer so prvi zapisi o masaži v Klasični knjigi interne medicine rumenega cesarja. Danes poznamo številne metode masaž od bolj lepotnih do medicinskih. Meni največ pomeni masaža, ki jo izvaja visoko usposobljen maser športnih reprezentanc. Na trenutek je včasih tudi kar malce boleča, a ko odidem imam vedno občutek, da mi je iz mojih ramen snel nahrbtnik s 30 kilogrami.

Vir: Pinterest

 

 Obloge za telo

Že stari Grki in Rimljani so prepoznali številne blagodejne učinke zdravilnega blata, ki so si ga nanašali na telo. Če še niste preizkusili Thalasso terapije, svetujem obisk Spa na solinah, kjer ponujajo tudi obloge s solinskim blatom: “Solinsko blato je s slanico obogatena istrska ilovica, pastozna, drobnozrnata, naravno mehka, homogena masa, črnikaste barve. Zaradi postopnega dozorevanja v solinskih bazenih vsebuje visoko koncentracija mineralov. Je naravno sredstvo, ki je priznano za uporabo v medicinske namene in se koristi pri obolenjih kot so revmatske in degenerativne sklepne bolezni ter za lajšanje bolečin lokomotornega sistema. Uporablja se tudi v sprostitvene in lepotne namene, saj pospešuje izločanje znoja in odpadlih snovi iz telesa, koža pa postane mehkejša, bolj napeta in čistejša, zato ga priporočamo pri tretmajih za odpravo celulita in pri preoblikovanju telesa. ” ( Vir: www.thalasso-lepavida.si)

Vir: www.thalasso-lepavida.si

 

Meditacija

se je razvila v 6. in 5. stoletju pr.n.št. na Kitajskem in v Indiji, kasneje tudi v Aleksandriji, na Japonskem in drugod. Meditacijski mojster Sogyal Rinpoche  je rekel:” Ljudje pogosto zapravljamo svoja življenja, ker se vseskozi ženemo za nečim “boljšim”. Meditacija pa je po drugi strani pot, ki nas pripelje nazaj k nam samim, kjer lahko zares izkusimo in začutimo sami sebe prek vseh vedenjskih vzorcev. Življenje dostikrat živimo v intenzivni in napeti borbi za obstanek, v vrtincu hitrosti in agresije, v tekmovanju, grabežljivosti, posesivnosti in doseganju. Nenehno obremenjujemo sami sebe z zunanjimi  dejavnostmi in zaposlitvami. Meditacija je popolno nasprotje. Z njo naredimo presek našega “normalnega” delovanja. To je stanje, ki je prosto vseh skrbi, tekmovalnosti, napetosti, ambicioznosti in želja po imetju česarkoli – brezambiciozno stanje, kjer ni ne sprejetja, ne zavračanja, ne upanja, ne strahu. Meditacija je stanje, kjer počasi začenjamo popuščati  vsa ta čustva in ideje, ki nas omejejo v tem preprostem svetu.” ( Vir: L.Gorše, Aktivirajte potentio telesa in uma, Ljubljana, 2015).

 

Bližajo se dopusti, vzemite si nekaj dragocenega časa tudi samo za vas. Za sprostitev, umiritev od prehitrega tempa, za nove energije.

Naslovna fotografija Vir: osebni arhiv

2019-06-19T05:08:42+00:00

Leave A Comment