Kultne knjige, katerih sporočila so večna

Naši otroci, mladostniki, pa tudi mi, odrasli vedno bolj živimo v virtualnem svetu, ki večinoma prinaša napačna sporočila ter namesto, da bi nas spodbujal k razmišljanju, blokira našo ustvarjalnost in uničuje najpomembnejše, najpreprostejše in najbolj prvobitne življenjske vrednote. Da bi uravnovesili naš življenjski slog, vzemimo to poletje v roke dobro knjigo ali pa jo priporočimo našemu mladostniku.Tokrat želim izpostaviti 3 kultne knjige za mladostnike in eno za za nas, ki nas bodo to poletje (znova ali na novo) popeljale v samo bit človeškega življenja.

 

Mali princ, Antoine de Saint- Exupery ( Le Petit Prince)

Je najbolj znano delo francoskega pisatelja in pilota Saint – Exupery-ja, prvič izdana leta 1943, do danes pa prevedena v 143 svetovnih jezikov. Najlepši citati iz knjige:

“Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno”.

“Vsi odrasli so bili najprej otroci, toda le redki od njih, se tega spominjajo.”

“Mnogo teže je soditi sebi kot drugim. Če uspeš soditi sebi, pomeni, da si pravi modrec.”

” Od vsakogar smeš zahtevati le to, kar zmore.”

“Ljudje negujejo pet tisoč vrtnic v enem samem vrtu…in ne najdejo v njem, kar iščejo…In vendar bi tisto, kar iščejo, lahko našli v eni sami vrtnici, v enem samem požirku vode…”

” Kdor se pusti udomačiti naj ve, da bo nekoč jokal.”

 

Jonathan Livingston Galeb, Richard Bach ( Jonathan Livingston Seagull)

 

Pisatelj Richard Bach je zgodbo najprej napisal kot serijo kratkih zgodb, ki so bile prvič objavljene v reviji Flying Magazine v poznih 60. letih, v knjižni obliki pa leta 1970. V letih 1972 in 1973 je dosegla vrh liste The New York Times Best Sellers. Zgodba govori o galebu, ki ga jata izloči, ker naveličan vsakdanjih pogovorov o hrani, želi preizkusiti nekaj novega.  Zgodba o galebu, ki se skuša naučiti o življenju in letenju ter popolnosti. Ki želi na višjo raven bivanja, kjer ni neba, temveč boljši svet, ki se najde skozi popolnost znanja.

” Najdlje vidi galeb, ki najvišje leti.”

” Skrivnost je, začeti s tem, da se zavedate, da ste že prispeli.”

” You have the freedom to be yourself, your true self, here and now, and nothing can stand in your way.”

 

Mož, ki je sadil drevesa, Jean Giono ( L’ Homme qui plantait des arbres)

Čutna zgodba preprostega pastirja Elzéarda Bouffierja, ki se začne leta 1913 v Provansi. V iskanju vode pripovedovalec po naključju naleti na pastirja, ki ga popelje do izvira. Pisatelja je preprosto življenje pastirja očaralo in v njem vzbudilo radovednost, zato se odloči, da ostane pri njem.  Elzéarda se je za samotno življenje odločil po izgubi žene in sina in ko je spoznal, da okoli njega primanjkuje dreves, pokrajina pa izumira, se je odločil, da bo obnovil pusto zemljo. Od takrat naprej je nenehno sadil drevesa in s tem nova življenja. Pisatelj se čez nekaj let vrne domov, a se leta 1920, po končani 1. svetovni vojni, ponovno vrne v dolino pastirja Elzearda, da bi premagal depresijo. Presenečen ugotovi, da se je dolina spremenila v rajski vrt, kamor se ponovno priseljujejo ljudje.

Te tri knjige sem pred več kot 25 leti predstavila svojemu sinu in jih sedaj že prebirata vnuka. Njihova vrednost je večna. Vsakokrat, ko jih v novem življenjskem obdobju ponovno vzamem v roke, vsakokrat jih razumem in čutim drugače.

 

Prerok, Kahlil Gibran ( The Prophet )

Gibran je bil pesnik, pisatelj, filozof, slikar in mistik, rojen 1883 v Libanonu, kasneje pa je živel v Parizu in Bostonu. Višek njegove temeljne filozofije najdemo v delu Prerok, ki “govori o človekovi izkušnji med rojstvom in smrtjo; o tistem temeljnem sokratovskem  spoznanju samega sebe, v katero je človek prej ali slej vržen sredi enega samega, nenehnega postajanja in minevanja.,”L.Bratina. Kako lepe misli je zapisal o otrocih, sem na mojem FB profilu objavila včeraj, danes pa nekaj besed iz njegovega videnja ljubezni:

“Ko vas pokliče ljubezen, ji sledite, čeprav

je njena pot strma in težka.

In kadar vas vzame na svoje peruti,

se ji prepustite,

čeprav vas utegne meč,

skrit med njenim perjem, raniti.

In kadar vam govori, ji verjemite, četudi

vam njen glas pretresa sanje, kot vam

sever pustoši vrtove.

Kajti tako kot vas ljubezen krona,

vas mora tudi križati.

Pripomore vam k rasti,

a vas tudi oklesti.” ( se nadaljuje…)

2019-07-10T05:45:41+00:00

Leave A Comment