Ali poslovna moda za ženske še obstaja?

K pisanju tega članka me vzpodbudil klepet s prijateljico izpred nekaj dni. Kot sem jo razumela, je zanjo poslovna moda še vedno predvsem kostim oziroma, obvezno vsaj suknjič ali blazer. A poslovna moda je že davno tega presegla toge okvirje, ko smo se ženske še uveljavljale v svetu moških in smo verjetno na začetku, do neke mere morale prevzeti tudi del njihovega oblačenja. Takrat so seveda v poslovnem svetu kraljevale moške obleke, pri ženskah pa obvezni kostimi, hlačni ali tisti s krili, saj povsem podobne moškim vendarle nismo smele biti. Neizrazitim barvam temno modre in črne pa je bilo najvarneje dodati belo bluzo.

Sama menim, da sta največji preobrat v svetu poslovne mode za ženske pisali leti 1997 in 1998 absolutni trendsetter pa je bila modna hiša Versace, ki je skupaj s prelepo Madonno, posnela fenomenalno modno kampanijo, ki ne bo nikoli pozabljena in ki je spremenila poslovni svet žensk.

 

Vir: Pinterest

 

Z leti so se ženske vse bolj uveljavljale in počasi je poslovna moda za ženske postajala to, kar mora biti: ženstvena, samosvoja, barvita, elegantna, očarljiva, unikatna… Pravzaprav smo v poslovni modi lahko povsem svobodne, upoštevajoč seveda nekaj pravil, za katere menim, da je prav, da ostanejo v poslovnem svetu:

  • obleke in krila naj ne bodo prekratka, segati morajo vsaj do kolen,
  • hlače naj ne bodo preozke, saj so takšne primerne za prosti čas,
  • dekolte je seveda lep, v kolikor ni preglobok, koža pa skrbno negovana,
  • rokavi naj bodo kratki, 3/4 ali dolgi; če se odločite za oblačilo brez rokavov, obvezno potrebujete nekaj za “čez”: jopico, jakno,..
  • pri barvah ni pravil, le naj ne bosta več kot dve, da se ohrani eleganca,
  • vsekakor so dovoljeni tudi vzorci, a jih je potrebno omiliti z nevtralnimi kosi,
  • pri obutvi ni več omejitev na salonarje, oz. spredaj zaprte čevlje, dovoljeni so tudi škornji, a superge in škornji v stilu “ugic” vendarle ne sodijo v poslovni svet,
  • tudi nogavice v poletni vročini niso več obvezne.

 

Vir: Pinterest

 

Oblecimo tisto, v čemer se dobro počutimo, a ločiti je potrebno med oblačili za prosti čas in tistimi za poslovne sestanke.

Vir: Pinterest

Še nekaj pravil, ki se jih striktno držim pri izbiri oblačil za poslovni svet:

  • prvi vtis je zelo pomemben, a pozornosti ne zbujamo s kričečim in neokusnim stylingom, temveč z eleganco, znanjem in izkušnjami,
  • še tako impozantna oblačila nam ne pomagajo, če nimamo urejenih nog, rok, las,…
  • kupujemo raje kvalitetna oblačila saj si ne želimo strganih, zmečkanih ali “zmuckanih” oblačil,
  • večina kosov v moji omari ima pridih klasike, zato jih lažje kombiniram in jih nosim več let. Popestrim jih z unikatnim nakitom, rutkami, torbicami, čevlji – skratka ne pozabite na modne dodatke,
  • vedno boste prepričale z unikatnostjo in ne uniformiranostjo,
  • manj je več, pa je zagotovo moj naj pomembnejši modni moto – saj veste kaj mislim…

 

Vir: Pinterest

 

Ana Wintour, največja živeča modna ikona je odličen primer, kako se poslovno obleče ženska po 45.letu. Kot pravi sama, je njen delavnik

24 ur na dan…

 

Vir: Pinterest

Jaken, kot so bile, ne bo več. Vesela sem tega dejstva. So ostanek nekega časa, ki je namesto unikatnosti, slavil uniformiranost, poleg tega so ženskam odvzele ženstvenost in eleganco, dodale pa so jim leta, ali bolje rečeno, postarale so nas.

Če se že odločite za jakno ali blazer, izberite unikatnega, takšnega, ki bo odražal vašo osebnost ter vam dodal mladosten in svež videz. Najlepše so še vedno Chanel style jaknice, a če si boste ogledale najnovejše Chanel modne revije, boste opazile, da jih je tudi tam vse manj. Nadomestile so jih ljubke pletenine kot so puloverji ali jopice, bogato okrašene majice, usnjene jakne, zanimivi plašči,..

2020-01-31T06:15:54+00:00

Leave A Comment