Kako v naše vrtove privabiti ptice, pikapolonice, čebele…?

Vrtovi, ki jih ustvarjamo so naša duša in izžarevajo našo osebnost. Moj nastaja prav počasi, že leta in je še vedno v razvoju. Zakaj? Ker ga še vedno spoznavam in se od njega učim. Ni vseeno kam posadimo kakšno cvetje, grmovnico in postavimo ostale elemente. Pa na tem mestu nimam v mislih zgolj estetskega vidika, ki ima seveda tudi zelo velik pomen, temveč pravo mesto za vsako rastlino, da nam bo lepo uspevala in nas razveseljevala s svojo lepoto. Pri tem me vodita dve smernici:

  • Kadar je to le mogoče, se učim iz narave: ko sem v vrt zasadila gozdne jagode, sem najprej preučila kje dobro in samoniklo rastejo v naravi. Rade imajo sonce, a v zavetju gozda. Tako jih največkrat najdemo na obronkih gozdov, na meji med travniki in gozdovi.  Niso zahtevne glede vrste zemlje, a najraje imajo naraven humus, ki ga obilo najdemo v gozdu, pod mogočnimi krošnjami dreves. Pa tudi kakšen kamen ali drobci peska, jih ne motijo preveč. Prav podobna zgodba je tudi s šmarnicami, obilno vam bodo cvetele tudi v pol senčni legi.
  • Kadar je to le mogoče, sadike prinesem iz naravnega okolja v katerem živim. Iz gozdov in travnikov, ki me obdajajo ali pa od znancev in prijateljev, ki živijo v istem okolju. Tako sem že v naprej prepričana, da je naše okolje pravo za to rastlino. Ponavadi so takšne rastline tudi mnogo bolj odporne od kupljenih, saj so vajene ” boja za preživetje”, saj nimajo udobja, ki jim ga nudijo profesionalne vrtnarije ( posebna zemlja, posebna gnojila, posebno zatiranje škodljivcev ipd.)

A sedaj k temi o kateri pravzaprav želim govoriti: Kako v naše vrtove privabiti živali? Predpogoj so seveda rastline o katerih sem pisala v uvodu.

 

  1. Ekološki vrt

Že od rojstva sem povsem povezana z naravo in je sestavni del moje biti. Že kot zelo majhna deklica sem lahko ure in ure sama preživela v bližnjem gozdu in se igrala z želodi, hroščki in drevesnimi koreninami, dodatno ljubezen do narave, pa mi je za vedno vdihnil moj oče. Še vedno se učim iz nje in zaupam vam skrivnost. Živali niso izgubile notranjega instinkta kaj je dobro za njih, tako kot smo ga žal, ljudje. Na mojem vrtu me pogosto obiščejo srne. Pridejo tudi do 2 m od vrat terase in raziskujejo kaj dobrega bi lahko našle. Tudi ježek je zelo pogost obiskovalec. Zvečer, ko utihnejo tudi murni, neznansko lomasti in se huduje. Kaj iščejo? Sama pogosto okoli rastlin kot zastirko naložim olupke od domačih eko jabolk ali manj lepih listov domače solate, in to jim gre prav posebno v slast. A nihče od njih ne bo nikoli pojedel nobenih ostankov, ki izvirajo iz kupljene zelenjave ali sadja. Ježku gre v slast tudi mleko, a če mu boste ponudili tisto iz trgovine, se ga ne bo dotaknil. Meni to pove vse. Na vrtu z možem tudi ne uporabljava nobenih umetnih gnojil, škropiv ali česa podobnega. In to je glavni predpogoj, da boste v vrtu imeli živali.

 

2. Domovi za živali

  • Ptičje hišice nas razveseljujejo predvsem pozimi, ko pridno hranimo drobne siničke in vrabčke, ki drgetajo od mraza, a le malokdo se zaveda, da se te ptice v naš vrt vračajo tudi preko pomladi in poletja, saj se v našem vrtu počutijo kot doma, pozobajo pa tudi marsikaterega škodljivca.
  • Tudi hišice za žuželke so lahko zelo prijazne in bodo nudile topel domek za pikapolonice in druge male živalce, prek zime. Lahko jih kupimo, a tisti, ki jih bomo naredili sami, bodo zagotovo nekaj posebnega. Žuželke so pomemben del našega ekosistema. Pikapolonice se med drugim prehranjujejo z listnimi ušmi in nam bodo tako uspešno nadomestile umetna in škodljiva škropiva. Kako potrebne so za našo zemljo čebelice, ni potrebno več poudarjati. Midva imava že dolga leta na svojem vrtu  5 – 10 čebeljih družin. Prav zato, sva ne le proti vsem umetnim zatiralcem plevela in škodljivcem, temveč tudi skrbno izbirava medovite rastline ( detelja, ajbiš, zvončki, kamelice, žafran..), v bližini čebelnjakov pa sva zasadila sivko, ki jo čebelice obožujejo. Prav sivka pa je rastlina, ki jo sovraži varoja, ena najhujših bolezni čebel. Tako, tudi čebelice skušava zdraviti povsem naravno. Veliko ljudi ne ve, kako škodljivo je zatiranje plevela in insektov z umetnimi, strupenimi pripravki. Zvečer ali celo prek dneva poškropijo rastline, preko noči strupe objame rosa in zjutraj čebelice to pijejo. To je glavni razlog izumiranja čebel pri nas.

 

3. Divji vrtovi

Zavedam se, da gredo trendi vrtov v smeri čim bolj “očiščenih, dihajočih oz. minimalističnih” nasadov, a žuželkice potrebujejo kakšen divji kotiček kamor se bodo lahko skrile pred dežjem, vročino in si tam ustvarile svoj domek. Zato imajo rade goste žive meje, hladen bršljan pa obožujejo predvsem metulji, ki se vanj zatečejo najpogosteje, ko se začne njihova preobrazba. Tudi mogočne krošnje dreves imajo svoj pomen. So zavetje pticam, tam si zgradijo gnezda in si tako v našem vrtu ustvarijo svoj dom.

 

4. Ribniki

Voda je eden izmed poglavitnih elementov narave in prav zato naj ne manjka v našem vrtu. Lahko si omislite ribnik, ki bo nudil povsem nov ekosistem vodnim živalim, privabil bo tudi kakšno nadvse koristno žabico ali prelepe kačje pastirje, lahko pa v vrtu postavite veliko, okrasno posodo, kamor boste zasadili kakšen lokvanj, služila pa bo tudi kot napajališče žuželkam in pticam.

 

Za rajski vrt ni potrebno najeti krajinskega arhitekta ali vrtnarja, pravi rajski vrt, ustvarite sami.

 

 

Fotografije Vir: Pinterest

2020-06-06T05:14:48+00:00

Leave A Comment