Chanel sončna očala: Kako ločiti ponaredek od originala ?

O sezoni sončnih očal pravzaprav ne moremo več govoriti, saj jih zaradi zaščite naših oči nosimo prek celega leta. Ker pa so sončna očala tudi nadvse trendovski ali klasični modni dodatek, pa sta tu še vedno dve modni sezoni, ko skrbno izberemo nov model. O letošnjih pomladno – poletnih trendih sem se ob mojem obisku Optike Krstič, že dodobra razpisala. Verjamem, da ste jih obiskale in našle natanko takšne, kot ste jih želele. Sama pri očalih rada sledim novostim, ker v mojo garderobo, oz. na moj obraz prinesejo obilo svežine in novih energij. A brez “Chanelk” tudi ne morem.  So verjetno eden najbolj zaželenih Chanelovih modnih kosov v torbici vsake ženske. Če niste pripravljene zanje odšteti majhnega premoženja, morda razmišljate o nakupu “preloved” Chanel sončnih očal, torej očal, ki jih je nekdo že nosil in katerih ponudba je na spletu res velika. A kako v današnjem času masovnih ponaredkov prepoznati original ?

 

1. Chanel komplet

Foto AGL, Vir: osebni arhiv

 

V vsakem Chanel butiku in pooblaščeni optiki za prodajo Chanelovih sončnih očal boste ob nakupu le-teh prejele:

  • Chanel trdo kartonasto škatlico: spodnji del je bel, zgornji črn, z belim napisom Chanel. Na spodnjem delu škatlice je nalepka s črtno kodo Luxottica group in nalepka s serijsko številko, modelom in drugimi podatki o proizvajalcu, ter dvema črtnima kodama. Nalepka vsebuje tudi BAR kodo, na podlagi katere lahko pri proizvajalcu preverite pristnost izdelka. Vsi podatki se morajo ujemati s podatki na sončnih očalih.
  • Črno vrečko iz blaga z napisom Chanel, ki je podložena, torej dvoslojna.
  • Črno krpico za čiščenje stekel z napisom Chanel
  • Črno knjižico – navodila z napisom Chanel
  • Črno kartico o avtentičnosti z napisom Chanel in International Guarantee Certificate na eni strani, na hrbtni strani pa Identification number, Model, Date of purchase, Dealer stamp. Vsa besedila so trojezična: francosko, angleško in italijansko. V prazna, bela polja za hrbtni strani prodajalec ob vašem nakupu pred Vami vpiše vse podatke.
  • Črn, v karo prešit, usnjen etui, ki ga krasi kovinski CC logotip v srebrnem tonu v spodnjem, levem kotu etuija, v notranjosti podložen z žametno tkanino, ki daje občutek usnjenega irha. V notranjosti je tudi reliefno odtisnjen napis Chanel in seveda
  • sončna očala ter račun.

 

Foto AGL, Vir: osebni arhiv

 

Že sam komplet vam bo zelo veliko povedal o pristnosti: vsi kosi so izdelani brezhibno, prav takšni so tudi napisi Chanel in logotipi. Zelo pomembno je, da poznate font črk napisa Chanel in CC logotipa, prav tu velikokrat že na prvi pogled razberete, da ne gre za original.

 

2. Sončna očala

  • Obe stekli imata vgraviran napis Chanel ( zgornji skrajni desni in zgornji skrajni levi kot), pred to besedo se nahaja majhen znak ©, za njo pa v krogcu majhen R . Če ste izbrale polarizirana očala kot so moja ( Chanel je ena izmed redkih modnih hiš, ki jih ponuja), potem je pod napisom Chanel, tudi napis Polarized. Na desnem steklu, boste skrajno desno ob ročki našli tudi vgravirano serijsko številko. Sestavljena je iz številk in črk med katerimi ni praznega prostora.
  • Desna ročka ima na notranji strani napis Made in Italy, ki ji sledi napis CE ( European Conformity), pogosto je dodan Chanelov logo.
  • Leva ročka vsebuje napis Chanel z znakoma c in r, sledijo podatki o modelu, barvna koda in velikost okvirja. Številka modela ponavadi vsebuje 4 cifre. Barvna coda je označena z majhnim c, sledijo 3 številke, poševnica, črka in številka. Na spodnjih fotografijah so nekatere črke že malce zbledele, to je zgolj zaradi tega, ker jih nosim že nekaj let, sicer pa mora biti pri novih očalih to vse brez napak.

 

Foto AGL, Vir: osebni arhiv

 

Foto AGL, Vir: osebni arhiv

 

To so najpomembnejše ločnice med originalom in ponaredkom. Res pa je, da so te varovalke prisotne nekaj zadnjih let, ko so se ponaredki razširili do skrajnih meja. Če boste kupovale vintage Chanel očala, vseh teh kod, številk,… ne bodo imela, a takrat so bili tudi ponaredki veliko redkejši. V vsakem primeru pa je dobrodošel tehten premislek med novimi ali rabljenimi in predvsem kje oz. od koga jih kupiti.

 

Naslovna fotografija Vir: Pinterest

 

 

2019-06-12T05:12:56+00:00

Leave A Comment