Ko na vrtu omamno zadiši – cvetje z najlepšim vonjem

Pomlad se je že dodobra razbohotila. Obilno deževje je naravo spremenilo do nerazpoznavnosti. Tudi naši vrtovi so se že bahavo odeli v različne barve, strukture in vonje. Katere rastline sem izbrala za svoj vrt, da me sedaj že napajajo z nebeškimi vonjavami? Pa ne le mene, naš vrt je poln malih, živopisnih bitij, ki se tudi ne morejo napiti sladkega nektarja.

Magnolije

V vrtnarijah jih boste našli v čudovitih barvah, od klasičnih rožnatih, ki se prelivajo v vijolične odtenke, do belih in rumenih. Tudi njihovi cvetovi so raznoliki: polni, okrogli, majhni in veliki. Oblikujete jih lahko v drevo ali pa v grmovnico. So prve znanilke pomladi in ponosno kraljujejo v vrtovih, ko večina drugega rastlinja še spi. Njihov vonj je prelep in očara vsakega mimoidočega. Z magnolijami ni nobenega dela, le pomladne pozebe ne prenesejo, saj ob hudem mrazu ali slani, cvetovi porjavijo in odpadejo.

 

Vir: Pinterest

Glicinija

Rada imam izrazite barve, zato sem izbrala močno vijolično glicinijo. Posadila sem jo na teraso, ki se je napolnila s prečudovitim, unikatnim vonjem. Ob podpornem stebru terase raste navzgor kot drevo, na vrhu pa se razprostre v široko krošnjo iz katere visi milijone cvetov. Drobni cvetovi v socvetjih v obliki grozdov so polni čmrljev, ki kot omamljeni letajo s cveta na cvet. Drugo glicinijo sem posadila ob dvoriščno, leseno ograjo, ki jo sedaj na nekaterih mestih že popolnoma prekriva. Z vonjem pozdravlja in omamlja obiskovalce našega doma. Glicinija je ovijalka in kaj hitro lahko preraste prostor, ki smo ji ga namenili. Zato jo vsako, pozno jesen ( konec novembra), obilno obrežem. Vse nove vitice prikrajšam na dolžino 20 cm, po potrebi tudi razredčim. Le tako bo prihodnje leto ponovno obilno cvetela.

 

Vir: Pinterest

 

Šmarnice ali solzice, kot jim je rekel Prežihov Voranc

sem posadila v polsenco na SV strani vrta ob živo mejo iz gabra ob zunanjem stopnišču, ki vodi k vhodnim vratom, kjer odlično uspevajo. Poleg polsence imajo rade tudi vlago in tam sem našla pravi kraj za njih. Če jim prostor ugaja se zelo rade širijo, zato sem jih nekoliko omejila s praprotjo, ki sem jo prinesla iz gozda in v tem koncu vrta tudi prelepo uspeva. Sedaj se drobceni cvetovi šmarnic že odpirajo in naznanjajo svoj prihod z močnim vonjem. Ker imam v stanovanju velike prostore, jih z veseljem natrgam za svež šopek v vazi, v manjšem prostoru pa je njihov vonj lahko kaj hitro premočan, zato bodite pri vnosu v prostor nekoliko zadržani.

 

Vir: Pinterest

 

Potonike

Tudi potonike že naznanjajo svoj prihod. Posadila sem jih ob potki, ki z zunanje strani hiše vodi na teraso, na JZ stran vrta, saj imajo rade sonce. Nekatere sorte imajo popke še povsem zaprte, druge že sramežljivo kažejo venčne liste. Manjka jim samo še kakšen dan toplega sonca. Tudi potonike so povsem nezahtevne. Poleg sonca vam bodo hvaležne za obilno spomladansko gnojenje, preko vročega poletja pa za dodatno obilico vode. Ob potki rastejo kot manjši grmički, prelivajo pa se rdeče, vijolične in rožnate barve. Njihov vonj je nekaj posebnega, zato ni presenetljivo, da so esence zbrane v prestižnih stekleničkah najdražjih parfumov.

 

Vir: Pinterest

Vrtnice

Izbira je skoraj neskončna, sama pa najraje izbiram tiste v oranžnih barvah, z omamnim vonjem. Nekatere sem prinesla iz tujine, saj se njihovi posebnosti nisem mogla upreti. Stebelna vrtnica, ki sem jo kupila v Italijanski Ferarri ima prva dva dni, ko se odpre cvetove obarvane rdeče – vijolično, naslednje dni pa se barve spremenijo v oranžne in je prava kameleonka, ki jo občuduje prav vsak, ki pride na obisk. Sicer pa vrtnice rastejo pri meni v grmovnatih strukturah, kot bi bile prepuščene naravi. A se je za zdrave rastline in prelepe cvetove potrebno potruditi. Jeseni jih potrebno obrezati, nato ponovno nekoliko spomladi. Rade imajo hranljivo zemljo, vodo in sonce. Nekatere sorte so neobčutljive, druge kot princeske, ki jih potrebno ves čas nadzorovati, da jih ne napadejo škodljivci ali plesni. O vonjih ni potrebno govoriti, že stari Grki, Rimljani in Arabci so jih uporabljali za prestižne kopeli, vodice, olja,…

 

Vir: Pinterest

 

Španski bezeg

Prav v vsakem vrtu je kakšen skriti kot, kjer lahko posadite to grmovnico, ki vas bo pomladi razveseljevala z vonjem in barvami. Prelep je tudi kot rezano cvetje za v vazo. Kot rastlina je povsem nezahteven in bo dobro uspeval, najraje pa ima kak skriti kot, ob ograji, plotu,…da so korenine v senci, veje in cvetje pa na soncu. A bo uspeval tudi v senci.

 

Vir: Pinterest

 

Frezije

Ko mine čas hijacint, tulipanov in narcis se prebudijo frezije. Kot vse čebulnice, imajo tudi te zelo radi kakšni podzemeljski škodljivci, zato jih jaz posadim kar v velike lončke in postavim na teraso, kjer mi služijo namesto rezanega cvetja v vazi. Ko se iz čebulic razvijejo rastlinice in zacvetijo, je njihov vonj neustavljiv. Navdajo nas z veseljem, svežino in  lepoto, ki jo včasih po krivem spregledamo.

 

Vir: Pinterest

 

2019-05-06T06:40:39+00:00

Leave A Comment